26 Ağustos 2011 Cuma

MAMZANA Edirne - parpullama yoğurtlusu

MAMZANA (YOĞURTLU) - 1
MAMZANA (YOĞURTLU) - 1
Edirne yemeklerinden olan mamzananın iki türü var: Yoğurtlu ve domatesli. Yoğurtlu olanın yapılışı da şöyle:
Malzemeler:
4 adet iri patlıcan
5 adet çarliston biber
3 adet sivri biber
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1/4 demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri közlüyoruz.
Sıcakken kabuklarını soyuyoruz. 1 cm kalınlığında doğruyoruz.
Maydanozları çok ince kıyıyoruz.
Sarımsağı eziyoruz. Yoğurtla karıştırıyoruz.
Patlıcan, biber, maydanoz, zeytinyağı, sarımsaklı yoğurt ve tuzu karıştırıp, servis tabağına aktarıyoruz.
İstersek sarımsaklı yoğurdu karıştırmadan üzerine dökebiliriz.
Afiyet olsun.

Mamzana Edirne mutfağından çok sevilen iştah açıcı bir salata uygulamasıdır.

Közlenmiş sebzelerin çiğ doğranmış sebzeler ve yoğurtla hoş bir kombinasyonu olan bu salata özellikle mevsiminde tadı gelmiş taze sebzelerden hazırlanır.

Çoğu zaman Kırklareli mutfağının Manca isimli iştah açıcı salatası ile karıştırılmaktadır. Oysa yoğurt kullanımı, içerisinde sirkeye yer verilmeyişi ikisini birbirinden ayıran en karakteristik özelliklerdir. Sunumu ve lezzetiyle Edirne mutfağında özel bir yeri vardır.

Malzemeler :
  • 5-6 Patlıcan
  • 4 orta boy domates
  • 4-5 etli kırmızı ( yağlık ) biber
  • 3-4 yeşil sivribiber
  • 1 demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı margarin ( zeytinyağı )
  • Kırmızı tozbiber, tuz

Hazırlanışı :

  • Patlıcanlar ve yağlık kırmızı etli biberler közlenir.
  • Közlenen patlıcan ve biberlerin kabukları soyulup tüm malzemeler diğe gelecek irilikte kıyılıp salata tabağına alınır.
  • Sivribiberlerin tohum yatakları çıkartılıp ince parçalar halinde kıyılır.
  • Kabukları soyulan domatesler de küp küp doğranır.
  • Domates ve sivri yeşil biberler tabaktaki közlenmiş malzemlere ilave edilir.
  • Kıyılmış maydonozlar da ilave edilip malzemeleri ezdirmeden hafifçe karıştırılır.
  • Tuzu ayarlanan salatanın üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir.
  • Margarin veya zeytinyağı ile yakılmış kırmızı tozbiber yoğurdun üzerine gezdirilip servise alınır.

MAMZANA (DOMATESLİ)

MAMZANA  (DOMATESLİ) - 1

Trakya'nın en çok yapılan salatası, hatta bazen yemeği. Öyle lezzetli olur ki sadece bu salata ile ekmek bir öğünü keyifle geçirmemizi sağlayabilir.

Malzemeler :

4 adet iri patlıcan

5 adet çarliston biber

3 adet sivri biber

2 adet domates

1/4 demet maydanoz

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

4 çorba kaşığı sirke ( Orjinali sirke ile yapılır ama bizimkiler limonlu istiyorlar 1 adet limon suyu kullandım)

3-4 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Patlıcanları ve biberleri közlüyoruz (Çeşitli yöntemler var, ben elektrikli ızgarada közlüyorum).

Sıcakken kabuklarını soyuyoruz. 1 cm kalınlığında doğruyoruz.

Domatesleri soyup küp küp doğruyoruz.

Maydanozları çok ince kıyıyoruz.

Sarımsağı eziyoruz.

Patlıcan, biber, domates, maydanoz, zeytinyağı, limon (veya sirke), sarımsak ve tuzu karıştırıp, servis tabağına aktarıyoruz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder