26 Ağustos 2011 Cuma

babakanuç -

BABAKANUÇ - 1

Bu, patlıcanın kimyasını değiştirerek zaten mükemmel olan tadını kat kat artıran bir yemek (Meze de denebilir).

Babahannuç diye bir kardeşi de var (Ona limon suyu, yoğurt ve tahin de giriyor). Babahannuç yapınca onu da yazacağım. Bugün benim yaptığım Babakanuç farklı, kolay ve muhteşem.

Malzemeler:

3 adet patlıcan

2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı

4-5 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

Patlıcanları kabuklarıyla közlüyoruz ve içlerini çıkarıyoruz.

Közlenmiş patlıcan içlerini döverek pürüzsüz hale getiriyoruz. Ben et döveceği ile dövdüm. Havan eliyle de aynı şeyi yapabilirsiniz biraz zahmetli de olsa (Ben bu tarifi yayınladıktan sonra bu yemeği bana öğreten eniştem aradı ve dövülmesinin şart olduğunu, mikserle veya çatalla aynı sonucun alınamayacağını söyledi).

Patlıcanlara ezilmiş sarımsağı, tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek ateşte erittiğimiz tereyağının içine katıyoruz. Ateşi kısarak sürekli karıştırarak pişmesini sağlıyoruz. Zaten muhteşem kokusu ve kremimsi bir hal almasından piştiğini anlayabiliriz.

Yanında birşey olmadan yemek olarak da yenebilir. Etin yanında da servis edilebilir.

PANCAR SALATASI YOĞURTLU

PANCAR SALATASI

PANCAR SALATASI - 1

Sağlıklı yemekler köşesinden bir salata tarifi:

Malzemeler:

300 gr. pancar

2 su bardağı yoğurt

3 diş sarımsak

Çok az tuz

Yapılışı:

Pancarları patates gibi bol su ile haşlıyoruz. Kabuklarını soyarak rendeliyoruz.

Ezilmiş sarımsak, yoğurt ve çok az tuz ile karıştırarak sevis ediyoruz.

Kolay ve lezzetli. Afiyet olsun.

PAZI SALATASI

PAZI SALATASI

PAZI SALATASI - 1

Kekti, börekti derken rejim yapmanın zamanı geldi. Bugün öğle yemeğinde pazı salatası vardı benim için. Çok lezzetli ve doyurucuydu.

Malzemeler:

Yarım demet pazı

3 diş sarımsak

4 çorba kaşığı yoğurt

1 çorba kaşığı zeytinyağı

2 kaşık mayonez ( rejim yemeği olacağı için ben koymadım)

Süslemek için zeytin

Yapılışı:

Pazıları yıkadıktan sonra 1 cm kalınlığında doğruyoruz. 1/2 bardak suda rengini kaybetmeyecek şekilde haşlıyoruz. Çıkarıp bir süzgece alıyoruz (Zaten suyu çok az olacak).

Yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez ve pazıyı kaşıkla karıştırıp tabağa alıyoruz.

Üzerine zeytinyağı dökerek, zeytinle süsleyerek servis ediyoruz.

Kolay, doyurucu, lezzetli.

Afiyet olsun.

MAMZANA Edirne - parpullama yoğurtlusu

MAMZANA (YOĞURTLU) - 1
MAMZANA (YOĞURTLU) - 1
Edirne yemeklerinden olan mamzananın iki türü var: Yoğurtlu ve domatesli. Yoğurtlu olanın yapılışı da şöyle:
Malzemeler:
4 adet iri patlıcan
5 adet çarliston biber
3 adet sivri biber
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1/4 demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri közlüyoruz.
Sıcakken kabuklarını soyuyoruz. 1 cm kalınlığında doğruyoruz.
Maydanozları çok ince kıyıyoruz.
Sarımsağı eziyoruz. Yoğurtla karıştırıyoruz.
Patlıcan, biber, maydanoz, zeytinyağı, sarımsaklı yoğurt ve tuzu karıştırıp, servis tabağına aktarıyoruz.
İstersek sarımsaklı yoğurdu karıştırmadan üzerine dökebiliriz.
Afiyet olsun.

Mamzana Edirne mutfağından çok sevilen iştah açıcı bir salata uygulamasıdır.

Közlenmiş sebzelerin çiğ doğranmış sebzeler ve yoğurtla hoş bir kombinasyonu olan bu salata özellikle mevsiminde tadı gelmiş taze sebzelerden hazırlanır.

Çoğu zaman Kırklareli mutfağının Manca isimli iştah açıcı salatası ile karıştırılmaktadır. Oysa yoğurt kullanımı, içerisinde sirkeye yer verilmeyişi ikisini birbirinden ayıran en karakteristik özelliklerdir. Sunumu ve lezzetiyle Edirne mutfağında özel bir yeri vardır.

Malzemeler :
  • 5-6 Patlıcan
  • 4 orta boy domates
  • 4-5 etli kırmızı ( yağlık ) biber
  • 3-4 yeşil sivribiber
  • 1 demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı margarin ( zeytinyağı )
  • Kırmızı tozbiber, tuz

Hazırlanışı :

  • Patlıcanlar ve yağlık kırmızı etli biberler közlenir.
  • Közlenen patlıcan ve biberlerin kabukları soyulup tüm malzemeler diğe gelecek irilikte kıyılıp salata tabağına alınır.
  • Sivribiberlerin tohum yatakları çıkartılıp ince parçalar halinde kıyılır.
  • Kabukları soyulan domatesler de küp küp doğranır.
  • Domates ve sivri yeşil biberler tabaktaki közlenmiş malzemlere ilave edilir.
  • Kıyılmış maydonozlar da ilave edilip malzemeleri ezdirmeden hafifçe karıştırılır.
  • Tuzu ayarlanan salatanın üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir.
  • Margarin veya zeytinyağı ile yakılmış kırmızı tozbiber yoğurdun üzerine gezdirilip servise alınır.

MAMZANA (DOMATESLİ)

MAMZANA  (DOMATESLİ) - 1

Trakya'nın en çok yapılan salatası, hatta bazen yemeği. Öyle lezzetli olur ki sadece bu salata ile ekmek bir öğünü keyifle geçirmemizi sağlayabilir.

Malzemeler :

4 adet iri patlıcan

5 adet çarliston biber

3 adet sivri biber

2 adet domates

1/4 demet maydanoz

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

4 çorba kaşığı sirke ( Orjinali sirke ile yapılır ama bizimkiler limonlu istiyorlar 1 adet limon suyu kullandım)

3-4 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Patlıcanları ve biberleri közlüyoruz (Çeşitli yöntemler var, ben elektrikli ızgarada közlüyorum).

Sıcakken kabuklarını soyuyoruz. 1 cm kalınlığında doğruyoruz.

Domatesleri soyup küp küp doğruyoruz.

Maydanozları çok ince kıyıyoruz.

Sarımsağı eziyoruz.

Patlıcan, biber, domates, maydanoz, zeytinyağı, limon (veya sirke), sarımsak ve tuzu karıştırıp, servis tabağına aktarıyoruz.

Afiyet olsun.

Manca - Kırklareli - patlıcan parpullama



[Manca]
Manca Rumeli göçmenlerinin mutfak uygulamalarında küçük nüans farklarıyla rasladığımız iştah açıcı bir salatadır. Daha çok genel adıyla "manca" diye anılsa da uygulamadaki küçük nüanslara göre patlıcan mancası, papaz mancası, bağ mancası, köpoğlu salatası vb... gibi isimlerle de bilinir. Kırklareli mutfağından derlenen bu uygulamaya Trakya'nın pek çok yerinde raslarız. Özellikle yörenin köy mutfağında hala diriliğini korumaktadır.

Malzemeler :

* 4-5 adet patlıcan
* 3-4 etli kırmızı ( yağlık ) biber
* 3 orta boy domates
* 4-5 sivri yeşil biber
* 5-6 diş sarımsak
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet dereotu ( arzuya göre )
* 1 kahve fincanı zeytinyağı ( ayçiçek yağı )
* 1 kahve fincanı elma veya üzüm sirkesi
Hazırlanışı :

* Patlıcanlar ve etli yağlık kırmızı biberler ateşte közlenir.
* Közlenen malzemelerin kabukları dikkatlice soyulup dişe gelecek parçalar halinde kıyılır.
* Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tohum yatakları alınıp ince kıyılmış yeşilbiberler, maydonoz ve dereotu da ilave edilir.
* Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve sirke ilave edilir.
* Tüm malzeme güzelce karıştırılıp tuzu ayarlanır.
* Bir süre dinlendirip servise alınır.

Not : Sarımsağın bol kullanılması ve sirkeyle lezzetlendirilmesi mancanın en belirgin özelliğidir. Bu uygulama sırasında sosu için asla limon kullanılmaz.

18 Ağustos 2011 Perşembe

süslü salatalar

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSb9TqS_htXOnFg5KA8OCLJyY3wyx4zuhWg5bouurRALv10JYY

süper salata süsleme

http://i079.radikal.ru/0911/68/b16072566dca.jpg

salata süslemeleri

Şimdi resimlerden anladığım kadarıyla salataları anlatmaya başlıyayım…
Yukarıdaki çiçekleri jambonla yapmışlar gibi duruyor,ortasına da havuçtan süs yapmışlar,yapraklarında da dereotu kullanılmış.

Aşağıdaki salatada kuşun yuvası dereotundan,tüyleri rendelenmiş peynir yada kaşardan,gagası kırmızı biber,kafası,kuyduğu,kanadı zeytinden,göğsü ise doğranmış kırmızı biber yada domatesten.

yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
Aşağıdaki kirpiyi yüzü rendelenmiş kaşarpeyniri,dikenleri uzun doğranmış havuş ve zeytin parçalarıyla süslemişler.Göz ve burun da zeytinden.Havuç yediremediğimiz çocuklarımıza güzel bir salata ne dersiniz yilbasi sofralari icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
Aşağıdaki salata mayonezle şeritlendikten sonra karelere renkli zeytinlerle süslemişler ama o jelibon gibi sarı şeyleri çözemedim…
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriYukarıdaki salatada çiçekleri kiviyle yapmışlar..kivi ve salata ilginç bir ikili yilbasi sofralari icin salata suslemeleri
Dere otu ve marulla da süslemişler..

Aşağıdaki salata da çok cici…turplarla çiçekler yapmışlar,arının gövdesi yeşil ve siyah zeytin dilimleriyle oluşturulmuş,kanatları turp,turuncu çiçekler de havuçtan…
yilbasi  sofralari icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriAşağıdaki salata bildiğimiz yoğurtlu mor lahana salatası,mısır,havuç ve maydanozla çiçek yapmışlar.
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriBu salata da çok basit ama çok şık.Dereotunu koymuşlar,yumurtanın sarısını rendeleyip çiçek demetlerini oluşturmuşlar.

yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriKediciğin gözleri sırasıyla yumurta beyazı yada peynir dilimi,salatalık turşusu ve zeytinden..
Burun zeytin,salam dilimi ve bıyıklar yeşil soğan sapı.

Aşağıdaki salata da gönlümü çaldı yilbasi sofralari icin salata suslemeleri ) harika bir fikir..kırkyıl düşünsem mor lahanayı bir çiçek gibi yapmak aklıma gelmezdi yilbasi sofralari icin salata suslemeleri ) ortasındaki sarı top top şeyler neyden anlayamadım….
yilbasi sofralari icin salata  suslemeleri
Ne güzel bir havuç balık yilbasi sofralari icin salata suslemeleri anlatmaya gerek yok…resimde detaylar çok açık sanırım.
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriBu da salatalıktan bir balık salatası…
yilbasi sofralari icin salata  suslemeleri
yilbasi sofralari icin salata  suslemeleriİşte tam bir yılbaşı salatası…dereotu,maydanoz ve nar taneleri belli ama mumu neyden yapmışlar anlayamadım?yoksa havuç dilimleri mi?Ateşi de harika…sanırım portakal kullanmışlar,çevresini de ince bir havuçla ayırmışlar.
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriBu da çok şık bir salata,,,yumurtayı haşlayın,beyazını dilimleyip çiçek yapraklarını,sarısını rendeleyip çiçeğin ortasını yapın.
yilbasi  sofralari icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriEspirili bir salata…örümceği salataya pek yakıştıramasam da çocuklar bu fikri sevebilir yilbasi sofralari icin salata suslemeleri

yilbasi  sofralari icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriBezelyeden üzümlü salata…güzel fikir!
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriGüller jambondan yapılmış yine sanırım.
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleriNe çok salata resmi eklemişim…anlat anlat bitmedi yilbasi sofralari icin salata suslemeleri resimler zaten herşeyi anlatıyor dimi şekerler yilbasi sofralari icin salata suslemeleri önemli olan bize fikir vermesi…Yeni yılda güzel güzel süslemiş yemeklerimizle eşlerimize,ailemize hoş bir sürpriz yapalım yilbasi sofralari icin salata suslemeleri
yilbasi sofralari  icin salata suslemeleri

ebruli pancar salatası

EBRULİ PANCAR SALATASI - 1

Sorunlar devam ediyor yine blogcuda,bekledim düzelir diye ama nafile yine küçük boyut resimle tarif vermek durumundayım.Ama görüyorsunuz değil mi hiç bir engel tarif vermemi engelleyemiyor sevgili takipçilerim:))
Yine Hatice'nin güzel bir salatası.Arkadaşım İzmir'li, öyle olunca da salata da uzman tabii ki:))Yapımı çok kolay,lezzetli ve çok şık bir görüntüsü var.
Malzemeler:
3-5 pancar
sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Pancarlar soyulur ve haşlanır.İri küpler halinde doğranır.Sarımsaklı yoğurt ile birleştirilip,bir kere alt üst edip karıştırılır.(püf noktası çok karıştırılmayacak).Servis tabağına alınır.

garniturlu patetes rulo



BEN PATATES PÜRESİNİN, RUS SALATASI GİBİ LEZZETLERLE BULUŞTUĞU TADLARI ÇOK SEVİYORUM. İÇİNDEKİ GARNİTÜRLER TAM OLARAK RUS SALATASI MALZEMELERİ OLMADIĞI İÇİN ADINA GARNİTÜRLÜ PATATES RULO DEDİM... DENEMEYENLERE TAVSİYE EDEREK TARİFE GEÇİYORUM...

MALZEMELER
  • 5-6 AD PATATES
  • 1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
  • 1 FİNCAN SÜT
  • TUZ

GARNİTÜR İÇİN

  • 2 AD HAVUÇ (MİNİK KÜP DOĞRANIP HAŞLANMIŞ)
  • 1 SU BARD HAŞLANMIŞ BEZELYE
  • 1 FİNCAN HAŞLANMIŞ MISIR TANESİ
  • 1 FİNCAN MİNİK DOĞRANMIŞ KORNİŞON
  • 1 KASE KOYU KIVAMLI YOĞURT
  • 1 FİNCAN MAYONEZ
  • TUZ
  • ARZUYA GÖRE SARIMSAK (BEN KOYMADIM)


YAPILIŞI



ÖNCELİKLE PATATESLERİ SOYUP DOĞRAYIP HAŞLIYORUZ. SUYUNU SÜZÜP HENÜZ SICAKKEN TEREYAĞ, SÜT VE TUZ İLAVE EDİP EZİYORUZ. SOĞUMAYA BIRAKIYORUZ. STREÇ FİLM SERİP ÜZERİNE PATATES PÜRESİNİ DÜZGÜNCE YAYIYORUZ.



ÖTE YANDA GARNİTÜRLER VE YOĞURT, MAYONEZ VE TUZU KARIŞTIRIYORUZ. PATATES PÜRESİNİN ÜZERİNE YAYIP STREÇ FİLM YARDIMIYLA SIKI RULO SARIYORUZ. O ŞEKİLDE BİR GECE DOLAPTA BEKLETİYORUZ. STREÇ FİLMİ ÇIKARTIP ÜZERİNE MAYONEZLİ YOĞURT DÖKÜP İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE SÜSLÜYORUZ. DİLİMLEYİP SERVİS EDİYORUZ. AFİYET OLSUN...




BU FOTOĞRAFTA YAPILIŞ AŞAMASI DAHA İYİ ANLAŞILACAKTIR EMİNİM...


http://img231.imageshack.us/img231/4333/rulasalata11ay4.jpg


patates salatası tarifi füsun’un mutfağında görmüştüm ve sunumuna bayılmıştım bende misafirlerim için hazırladım.Füsun hanıma teşekkür ediyorum güzel tarifini bizlerle paylaştığı için….

MALZEMELER:
1. 5-6 tane orta boy patates
2. 1 küçük kavanoz garnitür
3. 1 kase süzme yoğurt
4. 3 yemek kaşığı mayonez
5. 2 diş sarımsak,dereotu,tuz ,kimyon

Patatesleri bir kabın içerisinde yumuşak şekilde pişene kadar kaynatalım.Patatesler yumuşayınca fazla soğutmadan çatalla iyice ezin.
Tuzunu ,kimyonunu birazda zeytinyağını katıp iyice karıştırın.strec filmin üzerine bir santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde elinizle basarak serin.
Üzerine hazırladığınız yoğurtlu mayonezli sarımsaklı karışımın bir kısmını ayırarak serin.Yoğurdun üzerine dereotu ve garnitürü dökün ve strec film yardımıyla kaldırarak rulo pasta gibi sarın .
Strecle her yerini sararak dolapta 1 saat kadar bekletin.Dinlendikten sonra ayırdığınız yoğurtlu karışımı patates rulosunun her yerine sürün.Üzerinide arzunuza göre süsleyebilirsiniz.afiyet olsun.
Tarifin resimli anlatımını görmek için

Füsün Hanımın Mutfağına bakabilirsiniz

rulo patates salatası resmi

rulo patates salatası